zondag 6 oktober 2013

noten, koffie, caramel

Denk een zonnige nazomerzondagmiddag, fijn gezelschap en bijpraten. Bij een glaasje. En een stuk taart!

Ik haalde uit de kookboekenkast nog eens een heel mooi exemplaar boven: Donna Hay's Seizoenskookboek. Dat is zo een kookboek waarin ik ook gewoon eindeloos kan zitten bladeren. Omwille van de mooie foto's, maar ook de lekkere ideeën. Hier zijn de recepten per seizoen onderverdeeld, en dan nog eens in zout en zoet.

Voor een namiddagje met de vriendinnen zocht ik inspiratie bij zoet. En het recept van koffietaart met notenkaramel sprak tot de verbeelding.



Ook eens proberen? Dat gaat zo:

Je hebt nodig:
150g boter, op kamertemperatuur
130g bruine suiker
1 ei + 1 dooier
150g bloem
1tl bakpoeder
1el oploskoffie
1el heet water

voor de notenkaramel:
220g fijne kristalsuiker
125ml water
20g boter
125ml slagroom
100g gemengde noten

Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop de boter en bruine suiker met de mixer in 8-10 minuten tot een lichte, luchtige massa.
Klop ei en eidooier er goed door, daarna de bloem en het bakpoeder.
Los de koffie op in het hete water en spatel door het beslag.

Schep het in een ingevette en met bakpapier beklede bakvorm (18 cm doorsnede) en bak in 1 uur gaar.

Los voor de karamel de suiker al roerend op in het water in een steelpannetje op een matig vuur. Laat aan de kook komen en laat in 8-10 minuten donkerblond karamelliseren (dat duurde bij mij wel wat langer. fascinerend proces trouwens...)
Neem van het vuur en roer voorzichtig de boter en de room erdoor (oppassen want de karamel is heet, en dat geeft de nodige reactie als daar koude boter en room bijgevoegd worden). Roer de noten erdoor en giet de karamel over de taart.

Dat geeft dan als resultaat een schoon blinkend, geweldig lekker taartje! De gastvrouw had ook nog voor chocomousse gezorgd, en dat bleek de perfecte begeleider van dit gebakje te zijn!

1 opmerking: